Новини

Чим запам’ятався Фестиваль думок у Луцьку?

Чт, 10.10.19

Щодня у соціальних мережах можна спостерігати чимало обговорень на різну тематику, що хвилює волинян. Водночас, до дискусій, презентацій, круглих столів, які відбуваються в Луцьку чи інших містах області, долучається відносно мало охочих.

Саме тому, щоб стимулювати громаду спілкуватися на важливі теми в живому форматі, з ініціативи Волинського Інституту Права та Ресурсного центру ГУРТ було організовано перший Фестиваль думок у Луцьку. Захід відбувся в останню неділю вересня у Центральному парку імені Лесі України та зібрав більше 600 лучан і гостей міста.

Усі відвідувачі дійства могли долучитися до обговорень, які відбувалися у чотирьох дискусійних платформах. А саме: «Влада+громада=…», «Молодь та зміни», «Громада у смартфоні», «Соціальні проблеми та їх рішення».

«Теми обговорень визначалися не зі стелі. Вони були вибрані на основі он-лайн голосування у мережі Facebook. Таким чином усі відвідувачі Фестивалю думок у Луцьку мали змогу поговорити про екологічні проблеми, загрози децентралізації, питання трудової міграції, цифрової безпеки, відносини дітей та батьків, тощо. В цілому під час дійства відбулося 12 тематичних дискусій», - зазначила співорганізатор заходу, керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Крім усіх бажаючих до дискусій долучилися й спеціально запрошені спікери. Мова йде про знаних та авторитетних у своїх сферах експертів з Волині та інших областей України (громадські діячі, представники влади, журналісти, науковці, бізнесмени, тощо). В цілому захід відвідало більше 600 лучан та гостей міста. Тому можемо сміливо назвати це дійство найбільш масштабним майданчиком обговорення важливих суспільних тем на Волині.

Також участь у Фестивалі думок взяли участь й представники грантових структур – міжнародного фонду «Відродження» та Програми розвитку ООН. Таким чином усі бажаючі могли розпитати у них про актуальні конкурси проектів та проконсультуватися щодо реалізації своїх ініціатив.

«Я вважаю, що на сьогоднішній день такі формати заходів про громадський активізм є дуже важливі. Зазвичай громадські активісти звикли працювати з комфортною аудиторією та людьми, які роками постійно ходять на їх заходи. Тому часто виникає розрив, коли здається що всі такі поінформовані та обізнані, а на практиці виходить зовсім не так. Подібні фестивалі допомагають поговорити нам з людьми, які рідко ходять на конференції, круглі столи. Тому, Фестивалю думок у Луцьку неймовірно важливий для розширення спільноти активних людей», - керівниця групи проектів Програми розвитку ООН з демократичного врядування Олена Урсу.

Крім дискусії усі відвідувачі Фестивалю думок у Луцьку могли взяти участь в тренінгах з енергоефективності, фінансової грамотності, розвитку молоді; побачити фотовиставку громадських лідерів та лідерок Волині та ярмарку громадських організацій.

«Вважаю, що ділитися думками – це одна з найкорисніших справ, бо це шлях до вирішення актуальних проблем. Ми часто ділимося думками, але рідко чуємо думки інших. Тут переважно зібратися ті, які несуть певні меседжи та готові чути, що кажуть інші. Радий, що вересень у нашому місті завершується таким крутим фестивалем і сподіваюся, що він не останній», - лучанин Леонід Баглай.

Тривав Фестиваль думок у Луцьку близько 5 годин та завершився флешмобом «Збери свою громаду».

ДОВІДКОВО

Організатори Фестивалю думок 2019 у м. Луцьк: Ресурсний центр ГУРТ у співпраці з Волинським Інститутом Права, Програмою розвитку ООН в Україні, Управлінням освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації, Департаментом сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради, Волинським осередком Федерації дебатів України, Молодіжним центром Волині, Луцьким осередком ВМГО «Фундація регіональних ініціатив». Фестиваль відбувся за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії.

Новини

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії
Ср, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини
Пт, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську
Ср, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.