Новини

Як привернути увагу молоді? Торчинський досвід

Ср, 24.11.21

Продовжуємо серію матеріалів про ініціативи, що були реалізовані у нашій області в рамках конкурсу українсько-німецької програми «Київський Діалог» та Волинського Інституту Права. І якщо в попередній публікації йшлося про Голоби, то в цій хочемо розповісти вам про «Профорієнтаційний кемпінг OPEN YOURSELF – ВІДКРИЙ СЕБЕ» у Торчині.

Близько року тому, в цій громаді була створена молодіжна рада, а з березня 2021-го почала свої роботу місцева громадська організація «МолоДіжка». І хоча вони мають відносно мало досвіду, але вмотивовані і горять бажанням позитивних змін. Тому проєкт, з яким посадовці та громадські активісти цієї ТГ вирішили податися на конкурс міні-гранів, стосувався молодіжної тематики. Першочергова ідея, яка була в торчинської команди – це створення молодіжного простору. Але чотириденна «Школа адвокації та партисипації» від «Київського Діалогу» та «Волинського Інституту Права», що відбулася у липні цього року, внесла свої корективи.

«Завдяки тренінгам і фаховим порадам експертів ми навчилися краще визначати актуальні суспільні проблеми, дробити великі цілі на менші, співставляти наші наміри з потребами людей, для яких працюємо. Саме «Школа адвокації та партисипації» дала нам розуміння, що приміщення поки не найважливіше. Це – довгострокова ціль. Головне, щоб молоді було для чого збиратися. Ми довго думали, чим би зацікавити їх і вирішили, що тема профорієнтації – те, що треба», – ділиться спогадами спеціалістка Торчинської селищної ради Алла Ревуцька.

Ця ідея була підтримана на конкурсі міні-грантів, а далі у вересні почалася її реалізація. Спочатку, щоб розуміти від чого відштовхуватися, відбувся моніторинг проблем молодіжної профорієнтації. А далі був перший проєктний публічний захід – психологічний тренінг «Як знайти та реалізувати себе», під час якого йшлося про боротьбу з стереотипами; про любов до себе; про слабкі і сильні сторони; про мотивацію. Частково продовжилася ця тема під час ще одного заходу – зустрічі з головою Асоціації молодіжних працівників України Захаром Ткачуком

.

«Які критерії оцінки працівників? Чому важливі не лише знання і навики? Як різні професії можуть бути пов’язані між собою? Де учням шукати можливості для розвитку? Про все це спікер не лише цікаво розказував, а й використовував багато інтерактивну.  Сказати, що присутнім захід сподобався – це нічого не сказати», – розповідається керівниця ГО «МолоДіжка», – Юлія Шклярук.

З кожним заходом кількість зацікавленої молоді зростала і найбільше їх зібралося 9 жовтня під час профорієнтаційного кемпінгу «OPEN YOURSELF – ВІДКРИЙ СЕБЕ». Цього дня сім спікерів розповіли про особливості тих професій, які представляють. Це: графічний дизайн, IT сфера, музика, SMM, освіта, б'юті сфера. Також участь в події взяли представники Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості. Вони провели рольову гру, яка допомогла краще зрозуміти, що ж таке співбесіда. Завершився кемпінг музичним акустичним вечором.

«Цим проєктом його виконавці хотіли не лише допомогти школярам у виборі майбутньої професії, а й  привернути увагу до роботи молодіжної ради та громадської організації «МолоДіжка». Активне залучення торчинської молоді до цього проєкту показує, що задумане вдалося», – вважає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Надалі, організатори кемпінгу планують щомісяця проводити зустрічі для молоді з представниками різних професій. Адже на такі заходи є запит, а це  означає, що торчинська команда громадських активістів та посадовців йде правильним шляхом.

Довідково:

Реалізація цієї ініціативи у Голобській громаді відбуласяя в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

Новини

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями
Пн, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права