Новини

Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах

Пт, 13.09.24

Дати голос жінкам, допомогти вирішувати їхні проблеми, представляти інтереси жінок на різних рівнях. Такою була мета проєкту, який запропонувала втілити ГО «Молодіжний простір “Тандем”» у рамках адвокаційного гранту, який ми оголосили на початку 2024-го року за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Наші грантери співпрацювали з чотирма громадами Волині: Володимирською, Турійською, Литовезькою та Ківерцівською. Зокрема, працювали над підвищенням мотивації жінок до активної діяльності в місцевій політиці, організовуючи для них навчання та тренінги. Головним підсумком проєкту стало створення у Турійській та Литовезькій громадах Координаційних рад з питань гендерної політики.

Чому зараз як ніколи важливо залучати жінок до творення змін у громадах – про це ми поговорили з ключовими учасниками проєкту.

***

Адвокувати тему гендерної рівності та прав жінок можна у різний спосіб. Один з них – через депутаток рад різного рівня. Ще один варіант – створювати консультативно-дорадчі органи, які займатимуться саме цією тематикою і адвокуватимуть цю тему на рівні місцевого самоврядування. У процесі варто не забувати про заходи, які допоможуть сформувати пул активних учасників або учасниць.

Над цим широким спектром завдань наші грантери вирішили працювати у чотирьох громадах: Володимирській, Литовезькій, Ківерцівській та Турійській, розповідає очільниця ГО «Молодіжний простір “Тандем”» Людмила Тананайська

«Перш ніж розпочати реалізацію проєкту, я заручилась підтримкою депутаток тих громад, з якими ми працювали у проєкті. Бо якщо не мати зацікавлених людей на місцях, було б дуже складно реалізувати наші плани. Ми мали робочі зустрічі, під час яких напрацювали план дій щодо того, як у кожній з громад наші представниці будуть шукати підходи до влади», – пояснює вона.

Особливий підхід справді потрібно шукати, адже не у кожній громаді з захопленням зустрічають тих, хто хоче адвокувати питання гендерної рівності та прав жінок. Проблема у тому, каже Людмила Тананайська, що ця тема за багато років обросла міфами та стереотипами. І попри все, з правильною комунікацією налагодити співпрацю можливо.

«Якщо правильно пояснити у чому суть проєкту, органи місцевого самоврядування йдуть назустріч, тому що це можливість для них навчатись і реалізовувати те, чого від нас вимагає суспільство. Тому якщо на початку були протиріччя, то під час реалізації проєкту влада охочіше йшла на співпрацю», – додає вона.

У рамках проєкту в громадах організували тренінги на тему адвокаційних кампаній у сфері гендерної політики та гендерно-орієнтованого бюджетування. Проводила їх радниця голови Волинської обласної державної адміністрації з питань забезпечення рівних прав та можливостей Наталія Рябушенко. На успішних кейсах вона пояснювала жінкам, як можна долучатись до змін у своїх громадах.

«Я не можу сказати, що всі учасниці захочуть піти у політику, тому що це досить важка робота. Але якщо хтось не піде в депутатки, то, можливо, не полінується взяти участь у громадському бюджеті. Завдяки цим навчанням учасниці зрозуміли, що можна принаймні не мовчати про проблеми і долучатись до їхнього вирішення», – зазначає вона. 

Після серії навчань у громадах розпочали роботу над створенням консультативно-дорадчих органів, або ж над удосконаленням тих, які вже створені, але вповні не виконують своїх функцій. Ці органи можуть безпосередньо впливати на політику в громадах, виносити на порядок денний важливі питання та надавати рекомендації. Таким чином Координаційні ради з питань гендерної рівності створили у Турійській та Литовезькій громадах, а у Ківерцях оновили положення про Координаційну раду.

Наразі головне завдання – визначитись з пріоритетними напрямками роботи та зібрати навколо цих консультативно-дорадчих органів людей, які будуть готові брати на себе відповідальність.

«Координаційна рада може стати тим майданчиком, де жителі та влада вирішуватимуть питання у діалозі, – переконана членкиня Координаційної ради у Турійській громаді Антоніна Гут. – Коли вона буде діяти як потрібно, я впевнена, покращиться порозуміння між владою та громадськістю».

*** 

Створення консультативно-дорадчих органів, навчання, тренінги – це маленькі, однак важливі кроки, які здатні кардинально змінити мікроклімат у громаді та стати основою для того, аби досягати позитивних змін у сфері гендерної політики.

Чимало залежить і від самих жителів, від їхньої ініціативи та бажання брати на себе відповідальність. Тішить, що така ініціатива є. 

«Дівчата, які були у цьому проєкті, далі будуть працювати над цією темою – в цьому я переконана, – зауважує Людмила Тананайська. – Вони цікавляться подальшими навчаннями, долучаються до інших проєктів, планують проводити гендерні аудити. Тому наш проєкт був невеличким стартом, який далі буде продовжуватись. А до фінішу ще дуже далеко і роботи ще дуже багато».

Матеріал створено Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Посилення стійкості та підвищення професійної спроможності локальних інститутів громадянського суспільства у територіальних громадах Волинської та Рівненської області», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Підписуйтесь на наші соцмережі:

Facebook: https://www.facebook.com/VolynskyyInstytutPrava

Instagram:

https://www.instagram.com/vol.vip/

Telegram:

https://t.me/VIPLutsk

Новини

«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді».  Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах
Ср, 18.09.24
«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді». Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах

У рамках проєкту наші грантери, ГО «Центр суспільного розвитку та ініціатив», працювали над налагодженням продуктивної співпраці між владою та молоддю Цуманської та Шпанівської громад.

Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах
Пт, 13.09.24
Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах

Наші грантери, ГО «Молодіжний простір “Тандем”», проводили навчання та тренінги для жінок-лідерок у чотирьох громадах Волині. За підсумками цих тренінгів були створені Координаційні ради з гендерних питань.

Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво
Пн, 09.09.24
Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво

Наші грантери, ГО «Агенція регіонального розвитку Прибужжя», проадвокували прийняття оновленої Програму підтримки бізнесу, яка повинна стати опорою у розбудові соцпідприємництва в Нововолинській громаді.

Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності
Пт, 06.09.24
Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності

Завдяки адвокаційному гранту ГО «Жінки в громаді» провела ряд заходів у Здолбунівській громаді на тему гендерної рівності, а також проадвокатувала створення Координаційної ради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини
Ср, 28.08.24
«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини

Завдяки ефективній адвокаційній кампанії, проведеній ГО «Чарівне янголятко», у громаді організували низку заходів для родин військовослужбовців, а також ініціювали прийняття програми підтримки військових та їхніх родин на 2025 та 2026 роки.

У Турійську та Камені-Каширському провели фокус-групові дослідження
Пн, 19.08.24
У Турійську та Камені-Каширському провели фокус-групові дослідження

Волинський Інститут Права досліджує думку жителів щодо стану владно-громадської співпраці у громадах.

Центр громадських консультацій у Локачах допомагає налагоджувати владно-громадський діалог
Ср, 07.08.24
Центр громадських консультацій у Локачах допомагає налагоджувати владно-громадський діалог

Центр громадських консультацій та комунікацій – це простір, де влада та жителі можуть зустрітись на рівних та обговорити важливі для громади проблеми. Такі зустрічі покращують діалог та сприяють налагодженню якісної владно-громадської співпраці.

Перші результати впровадження шкільного бюджету у Зимнівській громаді
Пн, 05.08.24
Перші результати впровадження шкільного бюджету у Зимнівській громаді

Під час реалізації проєкту учні пройшли низку тренінгів з написання проєктних заявок та навчились проводити інформаційні кампанії. А сільська рада, побачивши зацікавлення учнів роботою місцевого самоврядування, вирішила проводити у громаді дні молоді.