News

В Шацькій та Стровижівській громадах дослідили можливість участі громадян у процесах прийняття владних рішень

Fri, 24.12.21

Що є спільного у Шацької та Старовижівської територіальних громад (ТГ)? Історія, мальовнича природа, актуальні проблеми і бажання розвитку, а ще проєкт Волинського Інституту Права «Дії творять зміни».

В рамках цієї ініціативи на початку грудня було презентовано результати дослідження стану регламентації та розвитку форм місцевої демократії у вже згаданих ТГ. Іншими словами, його автори проаналізували місцеві законодавчі документи, інформацію на офіційних сайтах місцевих рад для того, щоб оцінити участь мешканців Шацької та Старовижівської громад у процесах прийняття владних рішень.

«Все це ми зробили не для критики, а заради конкретних фахових рекомендацій, щоб потім разом з посадовцями і громадськими активістами напрацювати відповідні позитивні зміни», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Зокрема, у Шацькій ТГ експерти порекомендували знизити підписний поріг на підтримку електронних петицій; розробити та прийняти бюджетний регламент; внести зміни у регламент місцевої ради (передбачити можливості формування порядку денного із використанням місцевої ініціативи та участі жителів територіальної громади у відкритих колегіальних засіданнях); розглянути можливість запровадження практики онлайн-трансляції засідань місцевої ради; створити на сайті Шацької ТГ можливості подачі запитів та звернень у режимі онлайн.

«Наша громада прагне розвитку і я радий, що в рамках проєкту «Дії творять зміни»  фахові незалежні експерти допоможуть нам  у цьому. Найближчим часом буде створена робоча група за участі посадовців та представників Волинського Інституту Права, яка займеться втіленням рекомендацій дослідження на практиці», – зазначив голова Шацької громади Сергій Карпук.

Щодо Старовижівської ТГ то, на думку експертів, тут також потрібно розробити та прийняти бюджетний регламент; розглянути можливість запровадження практики онлайн-трансляції засідань місцевої ради; актуалізувати інформацію на сайті, а ще  запровадити бюджет участі, активізувати діяльність молодіжної ради  та розробити положення, які регулюватимуть використання інструментів громадської участі.

«Ми раді співпраці з Волинським Інститутом Права та звісно прислухаємося до запропонованих рекомендацій. Думаю, що це дослідження дасть поштовх і діям, і змінам», – вважає  начальник відділу організаційно-правового забезпечення Старовижівської селищної ради Андрій Марчук.

Довідково:

Дослідження напрацьоване в рамках проєкту Волинського Інституту Права «Дії творять зміни» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту «EU4USociety».

Матеріали заходу відображають позицію авторів і не обов’язково відображають позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»