News

У Смідині обговорили перспективи виробництва органічних продуктів

Thu, 09.06.22

Багато українців чули про органічну продукцію, але значно менше реально розуміють, що це таке. Одні переконанні у її користі, а інші впевненні, що то просто мода або рекламна хитрість. Де правда, а де міф? Яка перспектива її вирощування на Волині? Про це йшлося під час тренінгу для представників влади, фермерів та всіх зацікавлених, що відбувся у селі Смідині наприкінці травня.

Насамперед треба розуміти, що органічні продукти – це такі, при виробництві яких:

  • у рослинництві заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур’янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження. При цьому захист рослин здійснюється переважно препаратами натурального походження, а для живлення ґрунту й рослин використовуються органічні добрива;
  • у тваринництві не дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати.

«Цінність органічної продукції не лише в тому, що вона корисна для здоров’я. З її споживанням змінюються свідомість, ставлення до їжі та життя в цілому», – зазначає тренерка заходу, провідна фахівчиня органічного компонента швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» Олена Свиріпа.

 

Також вона додає, що в нашій державі подібне виробництво не достатньо розвинене, а в нових реаліях труднощів стало ще більше. Водночас, для цієї справи Україна в цілому і Волинь зокрема мають чимало позитивних передумов. До прикладу, у нас є багато земель, які не використовуються та знаходяться далеко від великих промислових міст і доріг.

«Розвиток цієї справи, як і будь якої іншої, залежить від людей та їх бажання. Друге – розуміння, що це не буде легко, але є перспективи. Чи можливо цим займатися у Смідинській громаді? У нас багато полів не оброблялися останніх 5 – 10 років. Було б круто, якби на цих землях хтось розпочав таку справу» – вважає голова Смідинської громади Оксана Піцик.

До слова, шанси на те, що її сподівання можуть стати реальністю, є. Такі припущення ми робимо насамперед через те, що в громаді живуть не лише зацікавлені цією темою люди, а й такі, які роблять перші кроки на шляху органічного виробництва.

«За ним майбутнє, бо розширює аудиторії покупців у двічі. Весь світ хоче їсти здорову їжу. Смідину вигідне вирощування органіки, бо ми близько до Європи і люди є для роботи.  Я вирощую ехінацею. Роблю це органічним методом, але поки без сертифікації. Вперше сію маленьку площу, вчуся», – каже один із учасників заходу Микола.

Крім місцевих жителів до тренінгу в он-лайн форматі долучилися й запрошені спікери. Зокрема, заступник голови Прилісненської громади Олексій Гнатюк поділився їх досвідом у виробництві органіки, а представниця ТОВ «Органік стандарт» Віра Пасацька розповіла про вимоги до сертифікації та обігу такої продукції.

«Захід видався змістовним. Ті, хто вперше почув про органіку, зміг розвінчати різні міфи та дізнатися багато цікавого і корисного. Учасники, які вже давно в темі, отримали важливі поради від фахових експертів», – зазначає організаторка  тренінгу, керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Зауважимо, що це не єдине навчання на екологічну тематику, яке цієї весни відбулося у Смідині. Так, у квітні тут було організовано тренінг з основ компостування.

Ці заходи організував Волинський Інститут Права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

News

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.